Sètz al Barri Biais de Viure- Carrièra de la Cocariá Tornar a la Rèire-Pagina

La Cocariá Occitana 1

Avanç-tast e Mesa en boca ...

Cap a la Dintrada del Siti ? To English Home page ? Vers l'accueil Français ?
1 - Las generalitats
2 - Los manjars occitans
3 - Las matèrias primièras
4 - L'Art del manjar
5 - Qualquas receptas

Cocariá de terrador, de caractièr, mas d’entegrament tamben, lo manjar occitan, o puslèu, los manjars occitans ténon en comun l'originalitat e la diversitat de las seunas sabors.

-

Las generalitats

(De qu'es ?) Pregondament desparièra de la cocariá francimanda (del nòrd de França) per la manca de bodre e d' oiva fresca, (levat dins la pastissariá), espléchan tant las ressorgas del campèstre coma las de la mar, en crear de plats plenièrs e de menuts variadisses.
Cocariás occitanas, puslèu coma una paleta larga de sabors, entre cocariá miegterranenca d’òli d'oliva, ont abóndan èrbas romaticas, produches de la mar e legumes fresques, e cocariá continentala e montanhòla, ont s'empàusan tota mena de carns cofinadas a la graissa d'anet o d’auca, tal coma de rostits sumtuoses.
Una bona Garbura ?

-

Los manjars occitans

(De qu'an en comun ?)   Comunalats: l’alh crus o cuèch jos totas las seunas formas tant coma lo vin. L'autre punt comun, tanben, a-aquestas cocariás son las mantunas variasons de receptas.
D’efièch, una avesada longa de la convivencia e de la dobertura tant coma los apòrts desromputs (causits o empausats) de pòbles autres qu'an "vistalhats" o entegrats Occitania, gendrèran un manjar evolutiu e mestís, e empachèran las usanças apaissalas de se carcanhar dins de menuts palficats en integrar sens relambi d'elements novèls.

Cap de Pagina

La matèria primièra

(De que i a dedins ?)   Elements de totes temps e païses, atal, alh, escaluènha, legumes secs (peses, mongetas, favas) dels Mesapotamians, fetge gras dels Grècs, sopa e merluça dels Francs, galinièra dels Visigòts, tomatas, milh e perilha dels Americans, s'ajustèron succedivament, a las grasilhadas e confits dels òmes del neulitic, sens qu'aqueles per-aquò, se perdèssen. Lo paradòisse occitan seriá benleu aquí, coma se, l'acceptament e lo gost del cambiament, entirava lo respièch e lo manten de l'estament.
La tradicion de la pesca e de la caça, lo climat atemprat permetent totes los coitius legumièrs e l'atefiatge del bestial, tant coma un terrador favoriu per la vinha, faguèron lo demai.
Tot çò que cal per un gal al vin !

-

La seguida ?

Gas !

-

Tornar a la Rèire-Pagina

-

Per véser totes los artícols del
Vivètz en Occitan !
Cricatz !

Sus CiutatCity podètz ara escotar de Musica Occitana, e comandar de Libres, de DisqueMats, de Camisets e de Bandièras, al Mercat de CiutatCity, per viure al Biais Occitan en Occitania. E perqué pas aprene l'Occitan de la Vila e de l'Avenidor ? Rejonhètz la vòstra cultura e juntatz-nos per fargar los medis necites per vos, los vòstres e l'Avenidor. 

Cap de Pagina

Nos Escriure

Send us a message, if you are involved in Occitan Culture, if you like this presentation, and give us your point of view about it, at our e-mail.